Association for Coaching világkonferencia Budapesten

Az Association for Coaching szervezete

Az Association for Coaching, AC Európa vezető non-profit professzionális szervezete, amely fő célja a coaching szakma jó gyakorlatának promóciója és a coaching standarjai iránti tudatosság erősítése világszerte.

A szervezetnek több mint 50 országban vannak tagjai, egyéni coachok, képző szervezetek és a coaching kultúra fejlesztésében jártas cégek. A szervezet professzionális coaching kompetencia-rendszer alapján akkreditál egyéni coachokat és coaching képzéseket, valamint rendszeres konferenciákat tart a coaching aktuális kihívásaiban.

A konferenciáról

Ebben az évben Budapesten került megrendezésre az Association for Coaching 5. nemzetközi konferenciája. Neves brit és amerikai előadók mellett a Közép-Európai régióból a Consero Consulting alapító partnere Szabó Anikó is meghívást kapott a konferencián egy mesterkurzus megtartására.

A konferencia fő témája a coaching szerepének a tágítása, újra definiálása volt a vezető-és szervezetfejlesztés terén. A világ különböző részeiből érkezett kutatók és gyakorló szakemberek egyetértettek abban, hogy a szervezetek fenntartható fejlődésének, működési hatékonyságának kulcsát egyre inkább a szervezetek érzelmi tudatosságának és szociális architektúrájának fejlesztése adja.

Ezzel összhangban mind fontosabbá válik a szervezeti változások során az emberek bizalmának, elkötelezettségének és együttműködésének a megszerzése. Anikó mesterkurzusán egy innovatív, szervezeti megközelítésű coaching módszertannal ismerkedhettünk meg, mely új perspektívát hozhat a szervezeti hatékonyság növelésében és a változási programok sikeressé tételében.

Miért egyre meghatározóbb a szociális architektúra fejlesztése?

Paradigmaváltás zajlik a szervezetfejlesztés terén. A konvencionális szervezeti és vezetési felfogások, módszerek egyre kevésbé tűnnek hatékonynak sok esetben működőképesnek az új kihívások megválaszolásában, az új problémák kezelésében.

Tapasztaljuk, hogy kiváló stratégiák erodálódnak el, buknak meg a megvalósítás során. Szofisztikált folyamatok nem hozzák meg az elvárt hatékonyságot, struktúraváltások sem biztosítják a pontosabb és hatékonyabb munkavégzést.

A turbulens környezeti változások közepette a nemzetközi felmérésekkel összhangban azt tapasztaljuk, hogy egyre kevésbé a szervezetek pénzügyi vagy technológiai felkészültségén múlik a sikerességük.

Ennek az oka kettős: egyrészt ma már egy-egy új termék vagy szolgáltatás könnyen elérhető, másolható a versenytársak számára. Ami azonban egyedi és nem másolható az a szervezetek identitása, egyedi kultúrája, az emberek bizalma, kreativitása és együttműködése.

Ugyanakkor manapság éppen ezt a legnehezebb megszereznünk. A környezeti bizonytalanság, a beláthatatlan jövő, nagymértékben hatott a szervezetek és a munkavállalók közti kapcsolati szerződésre, mégpedig úgy, hogy fellazította azt.

Míg régebben számíthattunk arra, hogyha jól végezzük a munkánkat, akkor a cégünk stabil, megbízható karriert nyújt, ma már ez kevésbé van így. Ezt a biztonság és stabilitás hiányt kell a szervezeteknek és vezetőknek folyamatosan „újrateremteni”.

A szervezeti paradigmaváltás lényege tehát, hogy hogyan tudjuk a legjobb embereket megszerezni, adaptívvá és együttműködővé tenni és az elkötelezettségüket folyamatosan fenntartani.

Hogy milyen módokon, eszközökkel tudjuk ezt biztosítani, erre hoz megoldást a szervezeti coaching módszertani megközelítése. A szervezeti coaching módszerei biztosan működnek a szervezeti működés mélyebb rétegeiben is, ahol pontosan követhető változásokat tudunk facilitálni.

Vissza az olvasóterembe